Avada Car Dealer News

Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР извърши три ареста по разследване на Европейската прокуратура срещу предполагаема организирана престъпна група, заподозряна в незаконно усвояване на земеделски фондове на ЕС.

Това съобщиха европейските разследващи, без да уточняват кои са задържаните трима души. Споменава се единствено, че единият от тях е държавен служител. От МВР потвърдиха за акцията, но отказаха да коментират подробности.

От прессъобщението на европрокуратурата става ясно, че заподозрените са предоставили невярна информация от името на други лица до компетентните органи с цел получаване на земеделско финансиране.

Това се установява от доказателства, събрани със съдействието на ГДБОП и Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Във вторник са били претърсени общо шест адреса.

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура смята, че предполагаемата престъпна група е използвала схема за кандидатстване за евросредства, при която големи парцели земя са били разделяни на по-малки. Впоследствие са използвани лица с ниско социално-икономическо положение като подставени лица за подаване на заявления за земеделски фондове.

“Става ясно, че ръководителят на организираната престъпна група е получил пълномощия от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд “Земеделие” и Районна служба по земеделие, както и пред търговски банки. Това означава, че той може директно да вземе еврофондовете за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите”, посочват европейските разследващи.

Те подозират, че двама служители на фонда и на Районната служба по земеделие в Севлиево “са улеснявали дейността на групата чрез предоставяне на информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите”. Единият от тях е сред арестуваните.


Източник: www.svobodnaevropa.bg