Avada Car Dealer News

Основни жп линии и ВиК проекти, отново няма да бъдат довършени и ще се прехвърлят за програмния период 2021-2027, тъй като не могат да оправдаят плащанията си за миналия

България отново ще отложи много големи инфраструктурни проекти за следващия програмен период, тъй като не може да се вмести в сроковете за изпълнението им. Това става ясно от отговори до “Капитал” от офиса на вицепремиера по управление на еврофондовете Атанас Пеканов, в които се потвърждава, че част от програмите “Транспорт” и “Околна среда” ще бъдат прехвърлени за срока 2021 – 2027 г. като това ще значи загуба на поне част от парите за тях и отмяна на други, също важни проекти.
Тази година – 2023 г., е последната, в която могат да бъдат усвоени средствата от програмния период 2014 – 2020 г. По информация от кабинета на вицепремиера Пеканов към днешна дата размерът на договорените средства в рамките на кохезионната политика възлиза на 18.83 млрд. лв,. или 104.14% от бюджета на програмите. С други думи, българските органи са договорили над нужното, което е стандартна практика, защото обикновено не всичко договорено може да бъде изхарчено.


Цялата статия може да прочетете на сайта на “Капитал”